1st & 2nd AUGUST 2020 :CURRENT AFFAIRS

1st & 2nd AUGUST 2020 :CURRENT AFFAIRS

1. NASA sent the first helicopter to Mars, name the rover of this Mars mission?  
a.  Engineering 
b.  Perseverance 
c.  Curious 
d.  Mars Coast 
Answer: b. (Perseverance) 
2. Which type of television sets has been included by the Government of India in the restricted import category? 
A. Colored 
b. Black and white 
c. Colored and blank end  White 
d. None of these 
Answer: a. Colored 
3. How much did the production of 8 core industries of the country fall in June 2020? 
a. 10 percent 
b. 15 percent 
c. 20 percent 
d. 33 percent 
Answer: b.15 percent
4. When is World Sanskrit Day organized?  a.  on Raksha Bandhan  
b.On Bakrid 
C. First Sunday of August 
d.  on Diwali
Answer: a. on Raksha Bandhan
5. When was World Sanskrit Week organized in the year 2020?  2/7 
a.  29 July to 4 August 
b.  30 July to 5 August 
c.  31 July to 6 August 
d.  1 August to 7 August 
Answer: C. 31 July to 6 August 
6. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the new building of which country’s Supreme Court through video conferencing on 30 July 2020?
a.  Israel 
b.  Japan 
c.  Mauritius 
d.  Russia 
Answer: a.  Mauritius
7. Special CBI court sentenced former president Jaya Jaitley to 4 years imprisonment in corruption case, which party was she associated with?  
a.  BJP 
b.  Samata Party 
c.  Telugu Desam 
d.  Tanmool Congress 
Answer: b.  Samata Party 
8. India got five fighter aircraft Rafale from France, name its 17 squeons?  
a.  Golden arrow 
b.  Diamond Arrow 
c.  Platinum arrow 
d.  Golden Fleet 
Answer: a.  Golden Arrow 
9. When is World Day celebrated against human trafficking?  
a.  31 July 
b.  29 July 
c.  28 July 
d.  30 July 
Answer: d.  30 July
10. Coach Ashok Mustafi died of a heart attack on 30 July 2020, he was associated with which sport?  
a.  Football 
b.  Cricket 
c.  Hockey 
d.  Badminton 
Answer: b.  Cricket job News 
11. Recently which state cabinet has approved the formation of special forces to protect courts, metro and airports and prestigious institutions?  
a.  Bihar 
b.  Rajasthan 
C. Uttar Pradesh 
d.  Haryana 
Answer: c.  Uttar Pradesh 
12. Who has been appointed as the personal secretary to Prime Minister Narendra Modi?
a.  Rahul Sachdeva 
b.  Nitin Kumar 
c.  Hardik Satishchandra Shah 
d.  Saket Kumar 
Answer: C. Hardik Satishchandra Shah
13. Haryana government made wrestler Babita Phogat and deputy director in sports department?
a.  Kavita Dalal
b.  Vinesh Phogat 
C. Sakshi Malik 
d.  None of these 
Answer: a.  Kavita Dalal
14. Which Indian-origin politician has recently been named Leader of the Opposition for the first time in the history of Singapore?  
a.  Mohan Lal 
b.  Pritam Singh 
C. Rahul Tyagi 
d.  Vikram Sachdeva 
Answer: b.  Pritam Singh 
15. When is International Friendship Day celebrated?
a.  30 July 
b.  31 July 
C. 1 August 
d.2 August 
Answer: a.  30 July
16. Recently Asian Development Bank (ADB) has announced how many millions of dollars of assistance to India to fight Kovid-19?  
a.40 million dollars 
b.  30 million dollars 
c. 50 million dollars 
d.  60 million dollars
Answer: b.  30 Lakh Dollars 
READ MORE :  डेली करेंट अफेयर्स : 14 अक्टूबर 2021

Leave a Comment

x
error: Content is protected !!